Τριμερής Σύνοδος Κορυφής «Φάρος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

 

“Τριμερής Σύνοδος Κορυφής”

«Φάρος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

 

 

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, στην Αθήνα στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής

 

Από: Samah Anwar Abdel- ghaffar

 

  • Υπεγράφησαν χθες δυο μνημόνια κατανοήσης σχετικά με τον τομέα της Διασποράς και τον τομέα του ηλεκτρισμού. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την συνεργασία μεταξύ των τριών χώρών ως έναν «φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Ν.Αναστασιάδη και τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.
  • Είπε Ο Κ. Μητσοτάκη: «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο»
  • Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη». Και τόνισε ότι οι τρεις χώρες Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, λέγοντας πώς αποτελούν απειλή οι κινήσεις της για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και δεν προοιωνίζουν  θετική στάση στο Κυπριακό.
  • Δήλωσε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

 

  • Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι εξέφρασε την ευτυχία του για την τριμερή συνεργασία μια σειρά σημαντικών έργων σε διάφορους οικονομικούς, πολιτιστικούς, στρατιωτικούς τομείς και θέματα ασφάλειας. Τόνισε επίσης τη σημασία του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης και τη διενέργεια μελέτης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στους δυο αιγυπτιακόυς σταθμόυς υγροποίησης και εξαγωγή του από εκεί προς Ελλάδα και Ευρώπη.
  • Ο Πρόεδρος μίλησε επίσης για το Παλαιστινιακό ζήτημα, οι εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση στη Συρία και τον Λίβανο, και το πρόβλημα του Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης.
  • Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «ο διάλογος είναι η μόνη λύση, και επιτέλους η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί εάν συμβάλλει στην υποβοήθησης λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών, και όχι στη βάση μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν τελευταία και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-ταραξίας, στις χώρες με επεκτατικές διαθέσεις»
  • Οι τρεις απευθύναν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να διενεργηθεί παραγωγικός διάλογος με αποτελέσματα.
  • Τόνισαν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους , σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».